Блиндирани врати

Блиндирана врата

Блиндирана врата
Блиндирана врата-примерна схема
В много домакинства в България се налага и предприема подмяна на входните врати на апартаментите с по-сигурните, блиндирани врати. В този материал ще ви запознаем с някои общи характеристики на блиндираните врати и ще ви подготвим, най-общо казано, за какво да следите при избора и покупката им.

В близкото минало блиндираните врати бяха лукс. При така нареченото планово строителство, при бързото строителство на панелните жилищни блокове и кооперации, за входни врати на апартаментите масово се монтираха врати изработени от два пласта слепен шперплат, раздалечени един от друг с хартиена изолация тип пчелна пита. Тези врати не са много сигурно средство за защита на дома и с един по-силен натиск или 2-3 премерени удара на възлови места са лесно преодолимо препятствие за човек с недобри намерения. Освен това талашитените врати бързо поддават на вятър и влага и променят формата си. Получава се характерно измятане на вратите в горния и долния край, отделянето им от касата на вратата и оттук нататък битката за запазване на топлината в жилището през зимните месеци е безвъзвратно загубена.

В момента на българския пазар се предлагат блиндирани врати в голяма гама цветове, размери и цени. Те са лесни за монтаж, подходящи са за всякакъв тип и размер отвори, за тухлени и бетонни стени. Предпочитани са и масово се използват при новото строителство, а в същото време и все повече домакинства, на които вратите са от стария тип, също предприемат действия за подмяната им с блиндирани. Предлаганите на пазара блиндирани врати са с различни качества, произведени са в България, Китай, Турция, Полша, Словения, Германия, дори Румъния. Всеки производител и различните модели врати имат свои специфични характеристики.

Блиндирана врата-примерна схема

Има блиндирани врати с една, две, три и повече брави, с едностранно, двустранно, тристранно и четиристранно заключване. Заключването в зависимост от модела е с минимум по един шип в заключвана посока. Управлението на заключващите шипове може да е стандартно, с обикновена брава с ключове, с магнитни карти или по съвременните брави с отключване посредством пръстови отпечатъци.

Блиндирана врата-примерна схема

Съществуват стандарти за размери и изисквания към размерите на вратите и фирмите производители, вносители и търговците на блиндирани врати са съобразили това и предлаганите от тях модели отговарят на българските строителни стандарти.

Стандартните модели блиндирани врати са конструирани от специалисти дизайнери и спазват технологични и конструктивни размери и характеристики. При тях е отделено внимание на топлинното разширение на металите, на спецификата на изолацията и необходимите разстояния осигуряващи по-продължителна и безпроблемна експлоатация. Взето е под внимание поне 5 минутното излагане на висока темпаратура при евентуален пожар и възможността на блиндираните врати да устоят на нагряване, за да се предотврати така нареченото слепване на вратата предизвикано от разширението на металите от самото нагряване. Приемат се и поръчки за изработка на нестандартни по размери блиндирани врати и със специални форми.

При поръчката на врата всичко зависи от професионализма и е в ръцете на майсторите, но ако сте избрали или ви се налага да изберете врата по поръчка ви съветваме да се консултирате със служителите на фирмата или майстора, да обсъдите и подробно да уточните характеристиките на вратата предварително.

Касите на предлаганите на пазара блиндирани врати са изработени от специални П и Г образни профили, оборудвани са със специални уплътнители и изолация и осигуряват двустранна защита и много добра топло и шумоизолация. В същото време, ако има кривина по страните на строителния отвор, касата може да компенсира тази кривина. Някои модели врати се предлагат и с така наречените регулируеми каси. Този вид каси позволяват лавиране в размера на ширината на касата и са много добро решение при поръчка преди да имате възможност да измерите ширината на зида. С такава, регулируема каса, може да сте спокойни, че после, дори и да има разминаване с 2-3 см, касата ще може да се настрои на нужния рамер. Някои модели са оборудвани и със специални подсилващи греди за по-голяма сигурност. Съществуват блиндирани врати изработени от специална закалена стомана, трудно пробиваема и с най-съвременната пробивна техника.

При повечето фирми за блиндирани врати е осигурена доставка на вратата до дома ви и монтажа се извършва от монтажен екип на фирмата.  Разнообразието от модели, характеристики, цветове и допълнителни аксесоари  за блиндирани врати е огромно. Каква врата ще изберете зависи единствено от вашите предпочитания и финансови възможности.

Блиндираните врати са в пъти по-сигурни от шперплатовите и талашитените. Конструкцията им е така направена, че пантите са трудно достъпни за външен опит за неоторизиран и неправомерен достъп, а отключването им е сложна задача дори за майстор ключар. Дано не си изгубите ключовете и да не ви се налага да отваряте собствената си врата ползвайки такива услуги, сами ще се убедите колко силно защитени са домовете с блиндирани врати.

Вижте и фирмите за интериорни врати в каталога.