Врати, Видове врати

Разнообразието от видове врати за дома и индустрията е голямо. Във всеки град и дори малко населено място има поне няколко фирми за врати. Те продават, български, вносни или врати собствено производство, доставят ги до дома или до обекта и ги монтират. Предназначението на вратите и необходимостта от използването им, за да – затварят и предпазват частната и обществена собственост и имущество от кражба и посегателство не подлежи на съмнение. Ползата от вратите е безспорна и това налага  тяхното постоянно развитие и модифициране, за да се осигури по-висока степен на функционалност и сигурност. Развитието в производството им е факт и в България съществуват много фирми които предлагат все по-голямо разнообразие от устройства, варианти и модели врати и средства за затваряне, които в този материал ще се опитаме най-общо да класифицираме.
Обикновено имената на различните видове врати носят информация за тях. Това е така поради начина на формиране на наименованията на отделните видове врати, а именно, комбинацията от 4 признака:

  • начин на използване
  • място на използване
  • определени, важни характеристики
  • материал от който е произведена вратата

Първия признак по който могат да се класифицират отделните видове врати е мястото на използване. Най-общо те се делят на Външни и Вътрешни врати.

Вторият признак е комбинация от място на използването и предназначението им. Различаваме интериорни врати, гаражни врати, блиндирани врати, входни, за баня, портални, промишлени, индустриални, дворни, бариери

Третият признак за видово многообразие на вратите е според важна характеристика, вратите биват: пожароустойчиви, водоустойчиви, плъзгащи врати, въртящи, ролетни, удароустойчиви, закалени, куршумоусточиви,  автоматични или автоматизирани, хармоника, сгъваеми, плътни и прозрачни, решетъчни, единични, двойни, едностранно и двустранно отварящи се

Четвърто: според материала от който са направени: дървени врати, алуминиеви, PVC, стъклени, железни, пвц, МДФ, ПДЧ, ламинатни или ламинирани врати, от масив, фазерни, стоманени, метални врати и др.

Не претендираме за изчерпателност в изброяването на различните видове врати. Също така е възможно и друго разделяне и подразделяне, всичко е въпрос на комбиниране на тези  четири признака, но представената класификация отразява най-точно наименованията и класифицирането използвани от производителите и всички магазини и фирми за врати.

Scroll to Top